Fiskallergi och skaldjursallergi – vad mer döljer sig?

Precis som med de flesta allergier finns det olika former av fisk- och skaldjursallergier. Vissa kan vara allergiska mot vissa arter medan andra är allergiska mot samtliga. Det är vanligast att fiskallergi uppkommer vid barn-ålder och skaldjursallergi i vuxen ålder. Men för de som inte växer ur sin allergi kan något som kallas hyperallergi uppstå och då gäller det att passa sig för mer än bara fisk.

Obehagliga symtom vid konsumtion

Vid fiskallergi drabbas många delar av kroppen när du råkar äta fisk. Bland annat drabbas ögon, näsan, magen och tarmen, munnen och svalget, huden och till och med immunförsvaret. De flesta symtomen består av nässelutslag, svullnad och klåda.

Hyperallergi än värre

Men sedan finns det de som är extra känsliga mot fisk och skaldjur – en grupp som kallas hyperallergiker. Dessa personer drabbas av anafylaktiska reaktioner och behöver bära med sig en adrenalinspruta för att behandla anafylaktisk chock. Vid hyperallergi räcker det med att personen inandas doften eller ångor från fisk för att få en reaktion. Men allergin sträcker sig längre än så. Det är nämligen så att även djur som äter fisk och skaldjur kan ge allergiska reaktioner. Därför kräver det ytterligare kunskap och uppmärksamhet för personer som drabbats av denna typ av extrema allergi.