Kaloririka livsmedel och vad du kan byta ut dem mot

Alla kaloririka livsmedel är inte dåliga för hälsan utan kan snarare vara bra för dig. Men här kommer vi ta upp sådana livsmedel som är mindre bra att konsumera för mycket av, antingen av hälsoskäl eller andra, så som av miljömässiga skäl. Oavsett vilket, får du här tips på vad du kan byta ut de kaloririka livsmedlen mot som är bättre ur olika aspekter.

Palmolja – en bomb på flera olika sätt

För de som inte känner till palmolja är palmolja en väldigt vanlig typ av vegetabilisk olja som används till mer än bara livsmedel. Palmolja används nämligen även i tvål, olika typer av smink, tvättmedel, ljus och mycket annat. Det som är negativt med palmoljan är att palmolja hotar ovärderliga regnskogar som Världsnaturfonden WWF själva skriver. Därför är det viktigt att se över innehållsförteckningen på produkterna du köper om de innehåller palmolja. Är inte palmoljan RSPO-ceritifierad ska du undvika att köpa produkten. Oavsett produkt finns det bättre alternativ som inte innehåller palmolja som missgynnar miljön.

Bordsmargarin eller lättmargarin

Det är något många äter på smörgåsen eller använder till matlagning och bakning. Margarin är olika typer av blandningar av vegetabiliska och animaliska fetter. Blandningen färgsätts och smaksätts sedan för att likna smör. Låter det som en tilltalande kompott?

Använd istället riktigt smör. Smör får inte produkten kallas om det inte enbart består av mjölkfett och grädde. Vattenmängden får vara högst 16 procent och inga andra fetter eller tillsatser får förekomma.

Rostade och saltade jordnötter

Jordnötter kan vara gott som tilltugg. Men du bör vara medveten om att jordnötter innehåller hla 600 kcal per 100 gram. Det krävs inte mycket för att komma upp i ett dagsbehov av kalorier. Ett bra alternativ för dig som gillar salta tilltugg kan vara salta pinnar. Salta pinnar innehåller nästan hälften så många kalorier med sina 384 kcal per 100 gram. Dessutom är salta pinnar inte lika kompakta som jordnötter, så du kan äta en större volym för samma mängd kalorier. Håll bara utkik efter den där lömska palmoljan när du ska köpa salta pinnar.

Glass är gott och kaloririkt

Under sommarhalvåret går det knappast att undvika att äta en glass eller två. Men om man som många andra är en riktigt glassfantast som äter glass året runt och gärna varje helg kan det vara bra att fundera på om det finns bättre alternativ. Lyckligtvis finns det, nämligen glass! Istället för att köpa glass kan du göra läckra sorbeter själv av fräscha frukter. Kolla upp ett recept redan idag och sätt igång!