Vad vi väljer att stoppa i oss påverkar hur vi mår. Näringsbrist innebär att man får i sig för lite av ett eller flera näringsämnen, eller att kroppen av någon anledning inte klarar av att ta upp näringsämnena den får i sig. Undernäring är ett annat begrepp som innebär att man får i sig för lite energi och näring under en längre tid. Undernäring är ovanligt i Sverige då de flesta av oss har tillgång till stor mängd mat – när, var och vad vi vill. Därför är det endast personer med ätstörningar som riskerar att bli undernärda i Sverige.
Näringsbrist däremot är relativt vanligt i Sverige. En av de vanligaste bristerna är järn. Det är vanligast hos personer som menstruerar – cirka en tredjedel av alla menstruerande personer har brist på järn. Vanliga symptom på järnbrist är trötthet, huvudvärk, koncentrationssvårigheter och sköra naglar. Exempel på järnrika livsmedel är broccoli, spenat, baljväxter, blodpudding och nötkött.
Kalcium är ett annan mineral som det är vanligt att ha brist på. Brist på kalcium kan orsaka benskörhet, sömnsvårigheter, håravfall och muskelkramper. Livsmedel som innehåller mycket kalcium är komjölk och mörkgröna grönsaker som till exempel broccoli. Växtbaserade alternativ till komjölk är ofta berikade med kalcium.
D-vitamin finns bland annat i fisk, ägg och svamp, men den största källan till D-vitamin är solen. Mellan maj och augusti tar kroppen via huden upp D-vitamin från solen. Är man ute i solen några gånger i veckan behövs inget tillskott. Under vinterhalvåret däremot är det vanligare med D-vitaminbrist varför det ibland kan vara nödvändigt att ta tillskott av denna vitamin. Tecken på D-vitaminbrist är trötthet, benskörhet och muskelsvaghet. Men det är inte alltid D-vitaminbrist visar några symptom.
Om man äter en varierad och allsidig kost och inte tillhör någon av riskgruppern
a behöver man oftast inte ta några kosttillskott. Äldre personer är en av riskgrupperna. De kan ha svårt för att ta upp alla näringsämnen även om de äter varierat och allsidigt. B12 är den vanligaste vitaminen som äldre har brist på. För vegetarianer är det extra viktigt att ta tillskott av vitamin B12 eftersom det inte finns tillräckligt av denna vitamin i vegetabilier. Många växtbaserade alternativ till komjölk är berikade med vitaminerna B12 och D, så konsumerar man regelbundet dessa drycker behövs inte alltid tillskott i form av kapslar eller tabletter. Barn under 2 år och vuxna över 75 år bör ta tillskott av vitamin D. Att få i sig för mycket av vissa mineraler och vitaminer kan vara skadligt för kroppen. Därför är det väldigt viktigt att inte överdosera eller ta kosttillskott om man inte behöver det. För att ta reda på om du har brist på eller låga nivåer av något näringsämne kan du gå till vårdcentralen och ta ett blodprov.