Hur länge klarar man sig utan mat?

Mat är för oss här uppe i Norden inte något som vi behöver klara oss utan några längre stunder. Det var länge sedan vi hade kris på några livsmedel och allt går att köpa året runt. Det finns nästan inga säsonger för grönsaker längre utan den globala handeln gör att det alltid finns avokado, apelsiner och så vidare. Det kan ju absolut finnas säsonger av till exempel svenska äpplen och svenska råvaror men finns inte det tillgängligt så importeras varumedlet. Men hur väl förberedd är svensken ifall det skulle komma en kris? Och hur länge kan man klara sig utan mat?

Maten räcker en vecka

Om det skulle bli krig eller någon annan kris i Sverige så beräknas det att maten räcker ungefär en vecka, beroende på årstid såklart, men efter en vecka så kommer det att börja bli tufft oavsett. Vi i Sverige importerar stora delar av vår konsumtion och vi är faktiskt ganska dåliga på att odla den mat vi själva äter. Efter en vecka börjar det alltså bli lite jobbigt att förse hela befolkningen i Sverige med mat och därefter kommer vi att behöva börja hushålla med maten. Maten kommer antagligen inte att ta helt slut men om den gör det så klarar du dig ganska länge utan mat innan du svälter ihjäl. Det är svårt att säga hur länge man klarar sig för det beror på hur stort fettlager man har byggt upp sedan innan, men det brukar sägas att någon smärtgräns går vid 60 dagar utan mat. Det kan dock vara längre eller kortare men det kan man ta som något slags riktmärke.

Hamnar du i en situation utan vatten och mat så ska du alltid prioritera vatten. Utan vatten kommer du att dö inom tre dygn men mat klarar du dig alltså längre utan.