Efterrätter du förmodligen inte hört talas om

Oavsett om du är matfanatiker eller bara har ett väldigt sockersug så tycker du förmodligen om en god efterrätt. Vi är alla bekanta med läcker bakad äppelpaj eller en utsökt italiensk tiramisu. Men vissa desserter är fortfarande ganska okända på den globala menyn även om de är kända i sina ursprungsländer. Här följer ett par europeiska desserter som du förmodligen inte hört talas om:

Poires Au Vin, Frankrike

Poires au vin är en traditionell, fransk efterrätt som härstammar från vinodlingsregionen Beaujolais. Den består av päron, fruktigt rött vin (vanligtvis Beaujolais) och kryddor som honung eller socker, kanel, vanilj, apelsinskal, och peppar. Vinet Beaujolais går att hitta på vinoteket.se, som erbjuder ett stort utbud av franska viner. Päronet doppas i vin och andra ingredienser, och kokas därefter. Päronet behåller man i dess form medan de återstående ingredienserna görs till en sås som sedan hälls över päronet när det är dags att servera. Poires Au Vin serveras traditionellt kallt eller ljummet.

Mont Blanc, Frankrike och Italien

Montebianco eller Mont Blanc är en också en fransk dessert. Mont Blanc innehåller en puré och sötade kastanjer som är toppade med lätt vispad grädde. På grund av dess likhet med ett snötäckt berg, fick denna efterrätt namn efter Mont Blanc, det högsta berget i Alperna. Den traditionella italienska versionen är gjord med kokta kastanjer smaksatt med mjölk, kakao, vanilj, rom, socker och en gnutta salt, dekorerad med vispad grädde, medan den franska versionen är berikad med en krispig marängbas.

Arroz Con Leche, Spanien

Arroz con leche är en smakfull efterrätt med en lång historia som går tillbaka till den tid då Spanien var under det moriska inflytandet. Idag är denna rispudding populär i Spanien (särskilt i norr) och i hela Latinamerika, som alltid består av några viktiga ingredienser: kokt ris, mjölk, socker, kanelstänger för smaksättning och antingen citron eller apelsinskal. Denna efterrätt påminner väldigt mycket om det svenska mellanmålet risifrutti.