Mat för träningen

Om du vill komma i toppform är det två saker du måste göra. Du måste träna rätt, men du måste också äta rätt. På internet och i magasin kan du hitta mängder med information om vilken kost som lämpar sig för viktnedgång eller muskeluppbyggnad, men vilken typ av mat ska du äta när det är cykelträning som du ägnar dig åt?

Ett mycket vanligt misstag är att man fokuserar alldeles för mycket på mängden mat. Här är det istället smartare att försöka tajma in måltiderna bättre, alltså att du äter på rätt tid. Precis som din cykel behöver bra cykelutrustning som ordentliga hjul och högkvalitativ cykelbelysning behöver din kropp få i sig energi. Om du inte redan har ett kostschema som fungerar bra kan det vara svårt att veta hur du ska komma igång, men var bara lugn; vi guidar dig till maten innan och under träningens gång.

Innan träningspasset

Cirka fyra timmar innan du ska dra igång ett hårt cykelpass behöver du se till att äta en bra huvudmåltid. Huvudmåltiden kommer att ligga till grund för hur bra fysik du får och därför är det viktigt att inte skippa den. Ät varierat, men försök att alltid välja hälsosam mat varje dag. Balansera fett, kolhydrater och protein för så optimal kombination som möjligt.

När det börjar närma sig träningspasset, cirka 30-60 min innan, kan du äta något litet. Här bör du dock undvika fett och fibrer och istället satsa på protein och vätska.

Under cykelträningen

Huruvida du behöver något intag under cykelpasset beror på hur länge du planerar att träna. Om du ska träna under en timme eller kortare tid behöver du inte inta varken mat eller dryck under passet. Ska du däremot träna mer än en timme är det viktigt att du får i dig rikligt med vätska. En bra tumregel är att börja dricka redan innan du faktiskt känner dig törstig. Ta två stora klunkar med vatten var 20:e minut.

Kommer du att träna längre än 90 minuter? Då behöver du också någon form av kolhydrater. Kolhydrater hittar du i bland annat frukt och grönsaker av olika slag, men även i mejeriprodukter som mjölk och yoghurt och i bröd, ris, pasta och potatis.