Rätt temperatur på kött, fisk och fågel

Att äta kött som inte är tillräckligt tillagad kan ge långvariga problem. I bästa fall råkar man ut för en matförgiftning som gör över efter några dagar. Symtom på matförgiftning är magsmärtor, kräkningar, diarré och feber. Dåligt tillagat fläskkött däremot kan leda till magsjukdomen salmonella. Salmonella ger kraftigare symtom mot matförgiftning, samt blod i avföringen. Det är viktigt att söka vård om man har drabbats av salmonella för att få en antibiotikakur. I värsta fall kan ändå salmonella leda till bestående ledproblem. Att få till rätt innertemperatur på köttet förhindrar inte bara sjukdomar utan får din mat att smaka mycket bättre!

Lägre temperatur på fläskkött mot tidigare rekommendationer

Länge har man rekommenderat innertemperatur på 70-80 ºC för fläskkött. Men forskning visar att fläskkött ska tillagas till 63 grader och det amerikanska livsmedelsverket har därefter ändrat sina rekommendationer. Vid 70 ºC finns risken att all vätska i köttet försvinner och du får en sådan där torr köttbit som du knappt kan skära itu. Svenska livsmedelsverket går till skillnad mot det amerikanska livsmedelsverket inte ut med några råd om innertemperatur för fläsk. Det är nämligen så att det är i köttets yta som bakterierna sitter. Därför är ytan mest viktig att den är genomstekt, vilket den naturligtvis blir snabbare än inuti. Korv och färs gjort på fläsk däremot är mer viktig att det blir väl genomstekt eftersom köttet från grisen har blandats runt.

Lista med rätt innertemperatur på kött, fisk och fågel

Här hittar du en lista med innertemperatur för olika typer av kött. För att pricka rätt är en köttermometer att rekommendera. För att mäta av temperaturen korrekt sticker du in termometern i kött-delens tjockaste del, in till dess mitt.

Nötkött, kalv och lamm

De här typerna av kött behöver inte vara välstekta för att kunna ätas. Många föredrar

  • Blodigt / rare: 52-54 grader (kalv ska dock inte ätas rare)
  • Medium / medium rare: 55-60 grader
  • Medium välstekt / edium: 58-68 grader
  • Välstekt / well-done: 70 grader

Innertemperatur fläskkött

  • Karré, fläskfile, flintastek, fläskytterfilé, skinka och skinkstek: 63 grader
  • Fläskfärs och fläskkorvar: 70 grader

Innertemperatur kyckling och kalkon

När du mäter temperaturen på fågelkött mäter du intill benet vid de fall det finns ben.

  • Hel kyckling, kycklinglår, kycklingklubba, kycklingvingar: 82 grader
  • Kycklingfilé, kycklinglårfilé, kalkon, kalkonbröst, kalkonfilé: 72 grader

Innertemperatur fisk

Rå fisk kan leda till att du får spiralmask, en form av fiskparasit som kan finnas i svenska vatten. Spiralmask kan du få från dåligt tillagad fisk, främst: vildfångad havsfisk som sill, makrill och torsk. För att parasiten ska dö krävs en inne-temperatur på 55-60 grader i en minut. Parasiten dör även av att frysas i -18 grader i 3-5 dygn.

  • Hel fisk, lax, torsk, torskrygg och hälleflundra: 56 grader (se även ovan)
  • Tonfisk albacore: 32 grader