Så gör du en riktigt god pizzadeg

 Pizza har nästintill blivit en nationalrätt i Sverige, åtminstone om man ser till antalet pizzerior i landet. Men hur gör man egentligen en lika god pizza själv?

När pizzan kom till Sverige

Året 1969 öppnades den första renodlade pizzerian i Sverige i Stockholms län. Idag finns fler än 4000 pizzerior i Sverige och den vanligaste dagen svenskar äter pizza på är nyårsdagen.

Steg för steg – pizzadeg

Att göra en riktigt bra pizzadeg är inte så svårt som man kan tro. En vanlig men god pizzadeg innehåller inga konstigheter eller hemligheter. Däremot handlar det mer om en känsla att få till degen rätt och mindre om att mäta upp ingredienserna exakt.

Ingredienser:

25g jäst (ej för söta degar), 2,5 dl vatten, 6 dl vetemjöl, 2 msk olivolja (gör degen elastisk), 1 msk socker och 2 krm salt.

  • Häll upp vattnet i en bunke och värm vattnet till kroppstemperatur (ca. 36 grader). Smula ned jästen i bunken, rör runt tills jästen har lösts upp.
  • Häll i 5 dl av mjölet, olivoljan, sockret och saltet i bunken.
  • Blanda runt degen. Häll i ytterligare mjöl och fortsätt arbeta med degen. Upprepa denna procedur tills degen är nästintill kladdig. Degen ska vara smidig och precis släppa från dina fingrar när du tar på den.