Bra mat för barnkalaset

Något av det roligaste som finns är att planera inför ett barnkalas. Små barn är ofta riktigt förväntansfulla inför födelsedagen och kalaset med kompisarna, men det går att uppfylla önskningarna med ganska enkla medel. Bara att få ha ett kalas är fantastiskt nog och barn brukar vara nöjda efteråt, oavsett hur avancerat kalaset varit! Här kommer några tips för barnkalaset.

Mat på barnkalas

På ett barnkalas kan man välja att bjuda på mat, fika eller både och. Tänk på att små barn med spring i benen inte har så mycket ro att sitta still, så en avancerad måltid kommer inte alltid till sin rätt. Bra barnmat som alla gillar kan vara hamburgare där alla får lägga på sina egna tillbehör, t.ex. gurka, sallad, tomater, lök, ost , bacon m.m. Tillbehören kan man servera i separata skålar. Tacos är en annan variant på temat men lite mer svårätet för mindre barn. Plockmat som kycklingspett, köttbullar på små tandpetare, prinskorvar, körsbärstomater, gurka och små baguetteskivor m.m. är en annan idé för kräsna barn som då kan välja favoriterna på bordet.

Fika

Även när det gäller fika är det smart att satsa på enkla, barnvänliga smaker. Centralt på ett kalas brukar dock vara en tårta. Barnet som fyller år brukar ha ett eller flera favoritteman bland seriefigurer, leksaker eller sagor och med tårtan kan man plocka upp detta. Via dintarta.se kan man enkelt beställa favoritmotivet på tårtan och välja på många olika smaker. Många barn har ännu inte utvecklat smak för tårta ännu utan föredrar glass eller kakor. Man kan även beställa t.ex. cake pops, muffins eller macarons med specialteman. Självklart går det även bra att göra tårta, kakor och fika hemma om man har tid och möjlighet.

Dryck och dekorationer

I dryckesväg brukar de flesta barn gilla saft. Vill man undvika för många utspillda saftglas kan man även bjuda på små tetraförpackningar med juice. Dessa brukar vara ganska dekorativa i sig med glada färger och motiv som tilltalar barn.

För att få en festlig stämning är det värt att satsa lite extra på dekorationerna. Det behöver inte vara dyrt. Man kan köpa ballonger i temafärger och knyta ihop i stora knippen och hänga i taket. Servetter och dukning i samma temafärger ger ett fint helhetsintryck. Genom att skriva ut bilder på barnets favoritfigur och klistra upp på kartong kan man göra hängande dekorationer som förstärker temat.

Glöm inte föräldrarna

På många kalas, särskilt för små barn, stannar även föräldrarna kvar. Barnen kanske inte har varit ensamma hos en kompis förut och vill känna tryggheten med pappa eller mamma i bakgrunden när det blir lite läskigt att leka med så många kompisar samtidigt på ett nytt ställe.

Ett bra tips är därför att förbereda lite förtäring till föräldrarna också. Det kan vara samma mat som barnen får fast kanske med lite vuxnare tillbehör om man vill. I fikaväg kan man också bjuda på samma som barnen får, men även en snabbt ihopslängd smulpaj med vaniljsås är trevligt och anspråkslöst. Glöm inte kaffet- alla småbarnsföräldrars energidryck!