Mat för alla tillfällen

Mat är en viktig del i vardagen och för många är det även viktigt att få en ordentlig smakupplevelse. Middagarna kan vara dagens höjdpunkt och för att skapa en extra längtan till kvällens middag är variation men kanske även teman ett tips. Varför inte köra temaveckor där man exempelvis fokuserar på indiska kryddor och rätter eller varför inte asiatiskt? Genom att variera så får vi uppleva olika, och kanske nya, smaker och ingredienser.

Den hektiska vardagen

Let’s face it direkt, varje dag är man inte superpepp på att ställa sig och laga mat när man kommer hem trots längtan efter en god middag. Om man exempelvis vet att denna vecka kommer vara extra hektiskt så kan det vara smidigt att planera måltiderna mer tydligt och kanske laga en del i förväg. Exempelvis kan en god soppa vara ett alternativ och ändra bara tillbehören så kan man äta soppan två middagar den veckan.

Vegetarisk mat

Många tycker det är krångligt att laga vegetarisk mat men så behöver det inte vara. Den vegetariska maten kan bjuda på nya smakupplevelser då möjligheterna att testa olika kombinationer är oändliga. Linssoppa är en ypperlig vegetarisk rätt och kräver inget extra jobb förutom att köpa linser istället för kött. Det är viktigt att få sig protein när man äter vegetariskt och det får man enkelt genom att äta bönor, linser och mjölkprodukter samt ägg. Flexitarian är ett annat begrepp, vilket innebär att man äter vegetariskt kanske vissa dagar i veckan. Vissa gör så att de minskar ner på köttet de äter genom att öka på grönsakerna. Varför inte beställa någon vegetarisk rätt på restaurangen nästa gång? Eller köpa hem bönor och göra egna hamburgare? Samma sak med falafel, det är superlätt att göra själv istället för att köpa färdiga och är dessutom mycket godare!

Favoritmat till festen

Helgmaten, som vi längtar till den! Vi har kanske lite extra tid på oss att fundera på vad magen är sugen på och vad som behöver inhandlas. Kanske har du redan en paradrätt i form av biff á Lindström eller skaldjurssoppa. Kanske bjuder du över gäster på helgerna?

Glöm inte att man kan köpa roliga festgrejer på partykungen.se för att få din middag lite extra minnesvärd för dina gäster! Ett annat tips, särskilt för helgmiddagar och bjudmiddagar, gör maten från grunden! Det är mycket roligare att få en hemmagjord färsk mangosalsa med koriander, rödlök, mango och chili än en från en burk. Det kan liva upp den enklaste tacokvällen! Eller varför inte baka eget bröd till skaldjurssoppan?

Mat för barnen

Tröttnat på makaroner och stekt korv? Eller på middagar som slutar med att barnen äter youghurt? För barn som ständigt växer är det viktigt att få i sig alla näringsämnen och det kan vara svårt. Varför inte göra gröna pannkakor med bladspenat som färgämne, extra ägg och grahamsmjöl? På SVT rapporterar logopeden Kajsa Lamm som är expert på barn med ätstörningar att barnen måste lära sig att äta, de kommer inte bara äta allt på eget bevåg. Därför är det viktigt att barnen ska äta det som de vuxna äter.