Mat som medicin

Alla vet om att vad vi äter påverkar vår hälsa mer eller mindre, både positivt och negativt. Men viss går ännu längre och påstår att viss mat faktiskt har en medicinsk

effekt. Till viss del har de helt rätt eftersom väldigt många läkemedel kommer från ämnen i naturen och framför allt vissa växter har bra medicinska egenskaper. Vissa sjukdomar kan man dock inte göra mycket åt, om man ska tro den konventionella vetenskapen. Hur som helst finns det viss mat har haft en del dokumenterad effekt på olika sjukdomstillstånd, antingen genom att ta bort vissa symptom eller genom att lindra besvären.

LCHF

LCHF, som står för Low Carb High Fat, är en kosthållning som har väckt ett stort intresse hos många personer. Vissa har uppmärksammat den för träningens skull eftersom fett är en energikälla som håller i sig längre än kolhydrater, andra för att de vill gå ner i vikt. Men i vissa fall har det även varit de som börjat med dieten i ett rent medicinskt syfte. Det finns rapporter om att par som har haft svårt att bli gravida och sedan börjat med LCHF har blivit gravida inom kort. Vissa säger att det är rena tillfälligheter, andra menar att med så många olika par med samma berättelse så kan det inte röra sig om något annat än att det faktiskt fungerar.

AIP

AIP, Autoimmuna Protokollet, är en väldigt strikt kosthållning som har likheter med LCHF. Det är den kost som mest efterliknar det människan åt förr i tiden, alltså en så kallad stenålderskost. De som håller sig till denna kost brukar vittna om att de känner sig friskare, starkare och uthålligare. De håller sig mätta längre på den mat de äter och behöver därför inte småäta massor mellan sina måltider.

AIP sägs i viss utsträckning ha en väldigt positiv inverkan på en del sjukdomar. En av dessa är psoriasis, en inflammatorisk sjukdom, som kan drabba både hud och leder. Det finns även de som tidigare har levt i väldigt många år med astma som påstår att detta har slutat vara ett bekymmer efter att de började med AIP.

Slutsats

Att mat har en viss påverkan på våra kroppar är en självklarhet men det är inte lätt att veta vad man ska eller inte ska äta. Lyssnar man på forskarna så får man oftast nya bud med jämna mellanrum. Ena dagen ska man äta mycket mer ägg, nästa dag äter vi alldeles för mycket ägg.

Hur som helst så kommer många människor alltid att fortsätta leta efter den ultimata kosthållningen för både fysiskt och psykiskt välbefinnande. Den sjukdom som de flesta söker den perfekta huskuren för är den vanliga förkylningen, och av alla de som tror sig ha hittat det som fungerar allra bäst så är troligtvis de allra flesta redo att gå ändå in i döden på att just deras metod är den ultimata metoden.

Människors nyfikenhet är stor och det kan leda till stora framgångar inom detta område.