Den bästa frukosten som är både nyttig och håller dig mätt länge

Frukost sägs vara dygnets viktigaste måltid. Kroppen och framför allt hjärnan behöver komma igång på morgonen. Så vilken frukost är egentligen den bästa? Att det inte är sötade flingor eller sockerrik yoghurt kan vi i alla fall lista ut.

Varför frukosten är så viktig

Att äta något rejält på morgonen är bra för ämnesomsättningen och påverkar oss resten av dygnet. Dessutom ställer den in vår inbyggda kroppsklocka så både kropp och knopp vaknar till liv. Det hävdar överläkaren som har synpunkter på frukosten och hur den ska se ut.

Det här ska du äta till frukost

Precis som med alla måltider är en balanserad frukost det bästa. Men till frukost är det extra viktigt att hitta balansen mellan fibrer, fullkorn och protein. Något som innehåller rikligt av alla dessa är havregryn. Kanske det bästa sättet att äta havregryn är i form av havregrynsgröt. Genom att äta havregrynsgröt till frukost håller du dig mätt länge och får i dig rikligt med fibrer. Att äta mer fibrer sänker ditt kolesterol och minskar risken för kolorektal cancer. Många som styrketränar rekommenderar havregrynsgröt då det innehåller hela 13 gram protein per 100 gram. Vill du få i dig ännu mer protein till frukosten är kokt ägg ett bra komplement.