Skippa sockret – det finns bra alternativ

Att baka godsaker behöver inte betyda att det är onyttiga. Du kan nämligen helt undvika vanligt vitt socker och fortfarande göra utsökta efterrätter. Perfekt för den som är känslig mot socker eller diabetiker.

5 naturliga alternativ till vitt socker

Många kanske tänker att man tillsätter artificiella sötningsmedel så som aspartam eller xylitol istället för vanligt socker. Men här kommer helt naturliga tips på vad du kan byta ut sockret mot. Det finns många bra alternativ till vitt socker som gör din vardag lite mer hälsosam.

Stevia

Stevia kommer från växtsläktet sötflockel och är 50-450 gånger sötare än vanligt socker. Stevia eller steviolglykosider som det även kallas har använts i Japan sedan 1970-talet och idag kommer cirka 40 procent av allt sötningsmedel som används i Japan från Stevia. I Sverige går Stevia idag att köpa i de flesta stora matvarubutikerna. Smaken är väldigt lik vanligt socker, används för mycket kan det dock bli att smaka lite lakrits.

Honung

Ett suveränt alternativ till vanligt socker. Honung håller dessutom i princip hur länge som helst i rumstemperatur. Honung finns både i flytande och fast form.

Kokossocker

Precis som det låter kommer kokossocker från kokosblomman och är nyttigare än vanligt socker. Smaken påminner lite om kola.

Agavesirap

Agavesirap, även kallat agavenektar, produceras främst i Mexiko och kommer från växten blå agave. Agavesirap består mestadels av fruktos och glukos.

Dadelsirap

Dadelsirap är gjort på 100 procent dadlar och består därför av fruktos. Dadelsirap är precis som det låter trögflytande och fungerar utmärkt att ersätta socker med.