Så fungerar glutenintolerans

Glutenintolerans eller celiaki som det också kallas är en form av allergi som drabbar cirka 3 procent av Sveriges befolkning. Att man är allergisk mot gluten innebär att personen i fråga inte tål proteinet gluten som finns i livsmedel som vete, råg och korn. Hur detta kommer sig och vad man göra åt det ska vi gå igenom här.

Vad som händer i kroppen vid glutenintolerans

När man inte tål gluten och äter något som innehåller gluten blir tunntarmen inflammerad och kan därför inte ta upp näring som vanligt. Anledningen till att tunntarmen blir inflammerad är för att kroppens immunförsvar aktiveras mot det gluten som finns i kroppen. På insidan av tunntarmen finns ett så kallat tarmludd som förstörs av kroppens egna immunförsvar. När tarmluddet har försvunnit kan kroppen inte längre ta upp näringsämnen från maten längre. Inte hela tunntarmen drabbas utan det handlar främst om den första delen av tunntarmen. Den delen har till uppgift att ta upp järn och kalk. Glutenintolerans går inte över men kroppen läker sig själv genom att äta glutenfri kost.

Varför blir man glutenintolerant?

Som många andra sjukdomar är man inte helt säker på varför människor blir intoleranta mot gluten. Ärftlighet tros vara en viktig orsak. Tio procent av de personer som är glutenintoleranta har en släkting med samma problem har det visat sig. Det finns även teorier om att intoleransen kan uppstå på grund av magsäcksoperationer eller en vanlig virusinfektion.

Vad kan man äta och inte äta?

Eftersom det är frågan om vete, råg och korn är livsmedel så som: bröd, pasta och havregryn uteslutet. Det finns idag många glutenfria alternativ men även dessa kan visa sig ge symtom hos vissa glutenallergiker. Exempel på helt glutenfria livsmedel är mjölk, ost, ägg, kött, fisk, grönsaker, potatis, frukt och bär.