Är du redo för grillsäsongen?

Våren har nu så sakteliga anlänt i stora delar av Sverige. Solen börjar värma våra kroppar som varit frusna sedan i oktober och man passar därför på att spendera så mycket tid man bara kan utomhus under solens strålar.

I samband med värmens ankomst så börjar man även rengöra och fixa till grillen så den ska vara redo för en ny sommar där den ska få arbeta mycket. Därmed börjar man även så smått börja flytta ut matlagningen till trädgården eller uteplatsen. Känslan vid årets första grillning är svår att sätta ord på, men den är på något sätt ett startskott för sommarhalvåret. Sedan kanske inte den första grillade maten blir av Michelin-klass, då man kanske är lite ringrostig efter att inte ha grillat på länge. Man kan rent av råka ut för ordentlig otur och bita sönder sin tand på ett livsmedel som inte blivit fullständigt tillagat. Då kan det vara bra att ta kontakt med distriktstandvarden.se för att få en tid till att få tanden fixad.

De flesta har sina egna specialiteter att lägga på grillen och det kan många gånger vara känsligt om någon annan tar sig friheter med din grill. Det är nästan som en oskriven regel att ägaren av grillen är grillmästare och resten får nöja sig med att titta på och beundra vad som sker. Därför gäller det att vara väl förberedd om man ska bjuda hem gäster på grillad mat, i synnerhet nu på våren när man kanske inte vet var man lagt sina grilltillbehör eller om det var något som gick sönder i slutet av föregående års grillsäsong som man glömt köpa. Därför är det dags att göra en inventering av de saker man måste ha till grillen. Så nedan får du en lista på bra och oumbärliga saker du bör ha till din grill:

  • Grillkol eller grillbriketter. Behöver ingen vidare förklaring men det är en förutsättning för att kunna grilla. Har du en gasolgrill behöver du dock istället kontrollera så du har tillräckligt med gasol i din gasoltub.
  • Tändvätska. Viktigt tillbehör för att det ska bli lättare att tända eld på kolet. Tänk på att låta kolet absorbera tändvätskan en stund innan du börjar försöka sätta igång en eld.
  • Grillbestick. Säger sig själv att det behövs för att kunna vända det du grillar. Ofta består grillbestick av en stekspade, en tång och ibland även en kniv.
  • Grillborste och rengöringsspray. Ofta fastnar det alltid lite rester från maten i grillgallret. Då kan det vara bra att ha en grillborste och en rengöringsspray så du enkelt kan avlägsna resterna så gallret är redo för nästa grillning. Du kan även köpa ett non-stick spray för att minska risken för att rester fastnar.

Nu har du fått hjälp med grundinventeringen inför grillsäsongen. Ovanstående utgör basen för att kunna grilla framgångsrikt. Om man vill finns det otaliga andra tillbehör som kan förfina eller göra grillningen lite mer exklusiv. Men det får vi berätta om i en annan artikel.