Mat påverkar hur du mår

De allra flesta har dagar då de känner sig mer trötta och hängiga än vanligt. Det kan finnas många anledningar till detta, och det behöver inte vara matrelaterat. Men om du nästan alltid känner dig trött och hängig kan detta ha att göra med vad du äter. Genom att föra en matdagbok under en vecka kan du komma till rätta med problemet. Dokumentera allt du äter under en vecka och gör inga förändringar under denna tiden. Ät som vanligt helt enkelt. Därefter är det dags för dig att ta en titt på näringsvärden i det du äter. Om du till exempel upptäcker att du äter för lite frukt, för mycket protein eller för mycket kolhydrater och inte har en balanserad kost är det sannolikt maten som är problemet. Att förändra detta kan vara både svårt och enkelt. Först och främst krävs det att du är villig att göra en förändring i din vardag. Att göra om köket hemma kan göra så att du blir mer motiverad att ta hand om dig själv, alla förändringar behöver inte vara stora. Ibland räcker det med nya kökshandtag till skåp, lådor och luckor hos barahandtag för att du ska trivas bättre i köket.


Även om du inte upplever att du behöver göra en förändring av kosten på grund av näringsvärden ska du ha i åtanke att alla mår bra av att äta hälsosamt. Du kommer att märka en skillnad genom att förändra din kost. De allra flesta kan göra små förändringar som leder till ett längre och hälsosammare liv. Bland annat genom att byta ut matfettet som du steker i till en non-stick stekpanna kan du gå ner flera kilo per år. Det är de små vanorna som gör den största skillnaden i slutändan och som dessutom inte påverkar din vardag till fullo. Att byta ut mellanmålet med mackor till frukt kan även få dig att må mycket bättre över tid och dessutom att ta trapporna istället för hissen kan förändra vikten långsiktigt.

Alla vill dock inte gå ned i vikt och en del vill istället gå upp i vikt, om du är en av dem som känner att du behöver gå upp ett par kilo är det återigen viktigt att tänka på vad du äter. Även om du inte behöver hålla tillbaka när det kommer till ost och chips är detta fortfarande inte bra för din kropp att äta i stora mängder och du bör göra hälsosamma val samtidigt som du ser till att få i dig fler kalorier. BMI är en bra riktlinje när det kommer till hur man ska äta, dock ska du ha i åtanke att detta inte är någonting som fungerar på alla kroppar och om du till exempel är väldigt vältränad kommer BMI visa att du är överviktig istället för att räkna ut din muskelmassa. Det är viktigt att du har detta i åtanke. Om du är normalviktig eller överviktig är BMI dock ett bra mått för att visa vad du bör väga.