Babyshower och olika matteman

Planering

Fenomenet babyshower är ursprungligen amerikanskt men har blivit allt mer populärt i Sverige under de senaste åren. Vanligtvis är det en person nära den blivande mamman som planerar baby showen, det kan till exempel vara en bästa kompis eller en mamma och en syster. Själva showen innebär att gästerna ska ”duscha” den blivande mamman med presenter och uppmärksamhet och att hon även ska bli överraskad med själva firandet.

 

Att planera själva baby showern inleds ofta med att de som arrangerar alltihop tar kontakt med partnern till den blivande mamman och bestämmer ett datum som sedan hålls hemligt. Därefter bjuder man in gäster och olika ansvarsområden delas ut, så att alla hjälper till med något. Oftast planerar man inte in en baby shower innan v.30 så ni har god tid på er att planera och göra iordning. Förutom att överraska mamman brukar man bjuda på mat av olika slag och leka olika ökar som är kopplade till bebisen och till graviditeten.

Teman och mat

Vanligen brukar de som planerar välja ut ett specifikt tema som sedan hela baby shower ska utgå efter. Ofta väljer man färger som ljusrosa och ljusblått om man vet vilket kön som bebisen har, annars kan man välja guld, silver eller en annan neutral färg om bebisens kön ska vara en överraskning. När temat är valt brukar oftast tidpunkt på dagen bestämmas, till exempel om det ska vara en fika, frukost eller brunch som alla ska samlas runt. Är till exempel temat en ljusrosa brunch är det extra fint att verkligen lägga ner kraft och energi till att få temat att synas så tydligt som möjligt. Man kan ha olika klassiska brunchrätter som eggs benedict, omelett och pannkakor. För att få till den ljusrosa twisten kan ni servera pink lemonade i glasen och färsk grapefrukt som tillbehör. Spunnet socker i ljusrosa och småkakor med rosa strössel är även det fint att ha på bordet.

Dekoration

Nu väntar det roligaste, att dekorera! Förmodligen kommer ni antingen vara hemma hos den blivande mamman eller hemma hos någon av er som arrangerar baby showern. Det är effektfullt att ställa upp ett bord mot en vägg och sedan pynta väggen med vackra skyltar och blommor för att sedan ställa upp allt ätbart mot denna vägg. Det dukade bordet kan ni pynta med blommor i temats färger och vara engångsartiklar som även de följer temat. Skapa ett speciellt bord för alla presenter som den blivande mamman kommer få och pynta detta lite extra fint med blommor och ställ upp paketen på höjden.

Att hänga pom poms i taket och olika typer av girlanger som följer temat ger även det en extra liten guldkant på festligheterna som huvudpersonen säkert kommer att uppskatta.