Mat på en begravning

När någon har avlidit hålls i regel alltid en begravning. Den kan se ut på flera olika sätt. Ibland hålls begravningen i en kyrka, andra gånger på annan plats. Ibland vill de närstående att man bara möts på själva begravningsakten och sedan löses sällskapet upp. Andra gånger behåller man samlingen och sedan går man någonstans för att äta. Det är sällan man går till en restaurang utan det handlar om att man äter eller fikar i en samlingslokal eller hemma hos någon anhörig. Men vad för mat är det lämpligt att servera på en begravning och vad bör man tänka på?

Mycket att tänka på

När någon avlider är det en hel del saker anhöriga måste tänka på. Det ska diskuteras bouppteckning, man ska planera begravning och en hel del annat. Många gånger kan det vara uppskattat om någon annan hjälper till med till exempel den mat man ska servera på begravningen. Alla kan hjälpas åt med att laga olika rätter, baka kakor och liknande. Är det få nära anhöriga blir det en hel del ansvar man måste ta och mitt i allt ska man kunna sörja samt ta hand om sin egen familj.

Vad ska serveras?

Vid en begravning kan flera olika rätter, fikabröd med mera vara lämpliga alternativ. För att underlätta kan det vara klokt att välja saker som kan göras i stora mängder. När det gäller bakverk är långpannekakor perfekt och det finns också flera maträtter som kan vara mer lämpliga än andra. En sådan sak som Janssons Frestelse går snabbt att tillaga och det blir många portioner på en gång.

Ett annat alternativ är att man ordnar lite småvarmt eller en planka. Där kan man ha flera olika rätter som gästerna får plocka av. Då behöver man inte göra precis lika mycket av allt men maten kommer trots allt att räcka till alla. Det är dock bra att tänka på att man också ska kunna värma upp eventuell varm mat när gästerna kommer och ska man hålla till i någon annan samlingslokal ska maten också fraktas dit.

Allergier

I dag finns det väldigt många olika allergier som man kan drabbas av. Vissa allergier eller intoleranser gör att man blir dålig i magen, man kan få smärtor eller bara må allmänt dåligt. Andra allergiker blir allvarligt sjuka om de får i sig något de inte tål. Många gånger kan så vara fallet för personer som inte tål nötter och stenfrukter. Personen kan få svårt att andas och finns det inte hjälp att få kan det gå riktigt illa. När man förbereder mat till begravningen kan det vara bra att tänka på att kontrollera om besökarna har några allergier som man måste anpassa sig till.