Mat och tänder

Hur många gånger har man inte hört att det är viktigt att tänka på vad man äter för tändernas skull? Det är till exempel inte speciellt bra för dem att bara äta sötsaker. Vad är egentligen bra för tänderna och vad kan man göra om man plötsligt märker att man har ett hål eller känner av lite tandvärk?

När en tand skadas

Ibland kan man få ett hål i en tand eller liknande. Man kan också känna av att man har lite tandvärk. Då är det dags att besöka en tandläkare i Sundbyberg för att få problemet åtgärdat. Om man inte har möjlighet att besöka tandläkaren med en gång kan det vara klokt att uppsöka ett apotek för att köpa en slags tillfällig fyllning att lägga i den väl rengjorda tanden. Det kan vara bra om man är på semester utomlands, eller om man helt enkelt inte har 

pengar nog för att gå till tandläkaren för tillfället. Det allra bästa är dock att få skadan omsedd så snart som möjligt.

Det finns flera saker som kan skada tänderna. Dålig munhygien är en av sakerna. Ibland kan man dock få en skada oavsett hur väl man borstar tänderna. Man kan råka bita i en popcornkärna eller så har en tands lagning helt enkelt blivit försvagad. Det finns dock möjligheter att komma tillrätta med problemen.

Tandvärk

Tandvärk är ett gissel och det är inte vidare trevligt att drabbas. Den gör det svårt att sova, svårt att äta och det kan också bli svårt att prata. Dessutom kan en inflammation som orsakar tandvärk göra det svårt att andas om svullnaden går ner i halsen. Tandvärk är inget man kan bota på egen hand. Man kan tillfälligt lindra besvären med vanliga värktabletter men värken kommer tillbaka tids nog. Tandvärk kan ha flera olika orsaker. Ibland orsakas den av att man har ett hål i en tand och när saker kommer i kontakt med tandens pulpa gör det helt enkelt ont. Andra gånger blir tandköttet eller området runt tänderna inflammerat. Då kan man få varbölder och annat.

Mat som är bra för tänderna

Generellt sett finns det inte direkt någon mat som är bättre för tänderna än någon annan. Mat utan massor av socker är dock bättre än godis. Om man vet med sig att man har lite sköra tänder kan det dock vara klokt att tänka på att undvika sega kolor, hårda karameller samt svårtuggad mat. Det kan dock vara klokt att äta varierat så att tänderna får motion. Det kan också gå att få bort en del plack från tänderna genom kosten. Överlag är det dock tandborstning samt användande av tandtråd som behövs för att man ska få friska tänder.