Att vara allergisk mot laktos innebär att man har en sämre förmåga att ta upp laktos från maten, där laktos är mjölksocker. Därför kan man vara allergisk mot både mjölksocker och mjölkprotein eller en av dessa. Det är helt enkelt två helt skilda saker.
För laktosintoleranta finns alternativ
När man är laktosintolerant har man brist på enzymet laktas som behövs för att bryta ned mjölksocker. Lyckligtvis finns det bra alternativ för laktosintoleranta. Vissa laktosintoleranta tål produkter med lite laktos. Exempel på låglaktosprodukter är mjölk (låg laktos), kaffebröd (med mjölk), mozzarella och fetaost. Om man som laktosintolerant inte tål laktos alls finns laktosfria produkter som innehåller mindre än 0,01 gram laktos per 100 gram. Bland laktosfria produkter hittar vi: laktosfri mjölk, hårdost, mjukost, mjölkfritt margarin och matfett.
Mjölkproteinallergi är allvarligare och mer ovanligt
Är man istället allergisk mot mjölkprotein får man reaktioner av proteiner i mjölk. Man räknar med att kring 0,1 till 0,2 procent av den vuxna befolkningen har en mjölkproteinallergi. Om man är allergisk mot mjölkprotein måste alla former av mjölk och mjölkprodukter uteslutas helt och hållet. Det räcker inte med att undvika komjölk utan det gäller även får- och getmjölk och produkter som innehåller dessa.