Tips på hur du får stekpennan att hålla längre

Börjar du tröttna på att ständigt behöva köpa en ny stekpanna? Tänker du som de flesta att det beror på att tillverkarna gör stekpannor av allt sämre kvalitet? Tro det eller ej, men i själva verket beror stekpannans livslängd snarare på hur den hanteras än av vilken kvalitet den är av. Fortsätt läs om ta reda på hur du kan förlänga livslängden på dina stekpannor och vilken typ stekpanna som kan vara rätt för dig.

För dig som har en gjutjärnspanna

Gjutjärnspannor har inte lika friktionsfri yta som till exempel teflon har. Detta medför att maten har lättare att fastna i pannan och kanske är det därför många undviker att skaffa en gjutjärnspanna. Men det finns bra metoder för att rengöra gjutjärnspannan som gör den som ny. Fördelen med gjutjärnspannor mot andra material är att gjutjärn är väldigt hållbart. Det finns ingen risk för att stekpannan slår sig så att den står och vickar på din spis. Det negativa är att gjutjärnspannor istället är mycket tyngre än andra stekpannor och dessutom är gjutjärn inte rostfritt. Men för att undvika rost är det bara att se till att torka den ren från vatten eller låta den torka på plattan.

Stekpannor av rostfritt stål

>Stekpannor av rostfritt stål ser man ofta kockar i professionella kök använda. Dessa stekpannor har precis som gjutjärnspannor inte heller någon non-stick beläggning. Men de går istället utmärkt att köra i diskmaskinen. Rostfria stekpannor tål tuffa tag och behöver mycket fett för att maten inte ska fastna i pannan.

Stekpannor med non-stick beläggning

Non-stick beläggning har stekpannor av kolstål-, teflon- och keramik. För att beläggningen inte ska släppa ska man inte använda metallredskap i dessa stekpannor. Man bör heller inte värma upp pannorna för mycket. Vrid därför aldrig upp spisen på max om du har en stekpanna av denna typ.