De här matvarorna kan du äta efter bäst-före-datum

Vissa människor letar i soptunnor efter din gamla mat att äta. Nej, de är varken hemlösa eller fattiga. De kallar sig för ”dumpster divers” och de gör detta som en motreaktion mot dagens slöseri-samhälle och allt onödigt matsvinn. Det är i de allra flesta fall ett helt ofarligt beteende om man vet vad man ska leta efter. Faktum är att många matvaror och livsmedel går att äta långt efter att bäst-före-datumet har passerat. Här kommer vi gå igenom vad du faktiskt kan äta fast maten är gammal.

Så mycket mat slängs varje år

I genomsnitt slänger varje person i Sverige 19 kg ätbar mat. Till detta hälls dessutom 26 kg mat ut i diskhon. Med bättre kunskap om datummärkning och olika livsmedels hållbarhet kan vi spara väldigt mycket mat. Generellt rekommenderar livsmedelsverket att du ska lita på dina sinnen. Smaka, lukta och titta på maten. Om till exempel smaken eller lukten har förändrats på maten, så går det bra att slänga den, annars går det bra att äta den.

Mögliga produkter går att äta i många fall

Ost går alldeles utmärkt att äta även när den har möglat. Skär bara bort den mögliga delen och cirka en centimeter runtomkring. Resten av osten går bra att äta. Om du tycker att osten har blivit hård och torr kan du riva ned den och använda i en gratäng istället.

Att konsumera mögligt bröd är inte att rekommendera eftersom mögelsporerna sprider sig genom hela brödet. Du kan alltså inte göra på samma sätt som du kan göra med en ost när det kommer till bröd.

Att tänka på kring köttprodukter

Livsmedel som kött kan ha både bäst-före-datum och en märkning för sista förbrukningsdag. Om det finns en sista förbrukningsdag märkt på produkten, rekommenderar livsmedelsverket inte att man äter produkten efter varan efter denna dag, då den kan vara hälsofarlig. Att äta något efter bäst-före-datum däremot går alldeles utmärkt när det kommer till köttprodukter. Titta och lukta på varan innan bara. Luktar köttet konstigt eller ser konstigt ut så bör du slänga det.

Personer som tillhör riskgrupp bör vara mer försiktiga

Med riskgrupp menas personer som har nedsatt immunförsvar, äldre och gravida. Listeria monocytogenes är en bakterie som är spridd i naturen och finns därför också på många vanliga livsmedel. Bakterien kan föröka sig i kylskåpstemperatur och överlever både att frysas in och att befinna sig i en vakuumförpackning. Bakterien kan orsaka infektionen listerios hos människor, men tillhör man inte riskgruppen blir man oftast inte sjuk.