Därför är det bättre att laga maten själv

Vem gillar inte att ha en mysig utekväll på en trevlig restaurang där man kan både äta och dricka gott? Men det finns många fördelar med att laga maten själv istället för att äta ute.

Restaurangkök kräver mer tillsatt fett

Det kanske låter märkligt men förklaringen är väldigt enkel. Den absolut vanligaste formen av stekpannor man använder i restaurangkök är av rostfritt stål. Man föredrar att använda dessa typer av stekpannor eftersom det inte finns några öppna porer i rostfritt stål. Detta betyder att efter att pannan har diskats ren finns det ingen risk för att en maträtt ska påverka smaken på nästa rätt som tillagas i samma stekpanna. Dessutom är stekpannor av rostfritt stål väldigt hållbara, vilket man föredrar i restaurangkök. Men rostfria stekpannor kommer med en nackdel, nämligen att mer fett behöver tillsättas för att maten inte ska steka fast i pannan. Det är en av anledningarna till att det kan vara nyttigare att tillaga maten hemma istället för att äta ute på restaurang.

Bufféer blir allt vanligare


Att äta ute på lunchen kan kännas enklare än att ta med en matlåda till jobbet. Men lunchbuffén ökar risken för att du äter mycket mer än du tänkt när utbudet är väldigt stort. Vet du med dig att lokala restaurangen serverar lunchbuffé kan det därför vara bättre att tänka över den där matlådan en extra gång om vikten är något du försöker hålla.

Restaurangmaten innehåller fler kalorier oavsett typ av restaurang

I en studie vid University of Illinois i Chicago undersökte man kaloriintag hos 12 000 personer som fick anteckna vad de åt under två separata dagar. Det visade sig att de personer som åt ute, oavsett om det var på en snabbmatskedja eller en vanlig restaurang fick i sig fler kalorier. Det skiljde 200 kalorier mellan de personer som åt hemma dessa två dagar mot de som åt ute på restaurang. 200 kalorier kanske inte låter som särskilt mycket men slår man ut det på ett helt år kan det röra sig om viktuppgång på 10 kilo, enbart på ett år! Anledningen tros ligga i dels det vi varit inne på tidigare, att man tillsätter mer fett i maten, men också andra saker så som att man gärna dricker läsk eller öl till maten när man äter på restaurang. Så vill du behålla figuren kan hemlagad matvara att föredra!