Odla egen mat

Att odla sin egna mat kanske låter som en dröm och något ouppkomligt, kanske tror du att du har för liten yta för att odla någonting alls och har därför inte ens

funderat över möjligheterna. Faktum är dock att du kan odla både inomhus och utomhus, du behöver inte stor yta alls utan ett köksfönster är perfekt att börja med. Om du har en balkong kan du odla på balkongen under sommaren och om du har mark kan du odla i trädgården. Det finns knappt några gränser för vad du kan odla genom att skapa rätt förutsättningar

Det man odlar hemma själv smakar ofta mycket bättre än det du kan köpa i butiken, smaken är helt enkelt starkare och samtidigt kan du känna dig trygg med vart grönsakerna och frukterna kommer ifrån och att man inte har använt sig av några giftiga bekämpningsmedel. Att odla sin egen mat i den mån det är möjligt är helt enkelt ett steg i att äta nyttigare och att ta hand om sig själv. Om du har en trädgård kan du odla i ett växthus eller plantera direkt i marken beroende på vad du vill odla. Ett växthus erbjuder ett stadigare klimat än den svenska utomhusmiljön och därför har du ännu större chans att lyckas. Faktum är att det finns möjlighet att vara helt självförsörjande i Sverige idag genom att odla potatis och rotfrukter och till exempel ha ett par hönor som förser en med ägg. Du kan få allt du behöver från din trädgård. Det krävs dock tålamod och stor vilja, samt lite mark för att du ska lyckas.

Det finns mängder med grödor du kan odla i din egen lägenhet om du inte har en trädgård och många av dem kan du odla helt utan besvär. Faktum är att det är mycket enklare än du tror att komma igång och börja och när du väl har fått ett lager med grönsaker är det lätt att hålla igång det och alltid avnjuta färska grönsaker.

Grönsaker är en mycket stor del av en hälsosam livstil och genom att alltid ha grönsaker hemma som man har odlat själv kan se till att man får nyttigare matvanor. Det är nämligen lättare att äta det som redan finns än att gå och handla. Något många blir förvånade av är även möjligheten att odla svamp i lägenhet, faktum är att svamp är något av det mest tacksamma som du kan odla. De växer fort samtidigt som de smakar mycket bättre än den svamp som du köper i butiken. Om du dessutom väljer att odla din mat inomhus har du tillgång till den året om och du behöver inte låta dina grödor vila under vintern så länge temperaturen är bra.