Nötallergi – innehållsförteckningen är A och O

Nötallergi är kanske något de flesta har kommit i kontakt med någon gång under livet. Vare sig det är en vän eller släkting så känner du kanske till att det kan vara en livshotande form av allergi.

Kan innehålla spår av nötter

Precis som rubriken lyder kan denna fras vara livsavgörande. Har man en nötallergi gäller det hålla koll på innehållsförteckningen. Livsmedelsverket reglerar allergenmärkning för livsmedel som gäller för både restauranger och matproducenter som gör till exempel färdigförpackad mat. Dessa aktörer får aldrig skylla på okunskap utan är tvingade att uppge om deras mat innehåller några ingredienser från allergenlistan.

Äkta nötallergi och korsallergi

Korsallergi uppstår oftast i skolåldern där upp till 70 procent av dem som är allergiska mot björkpollen även är känsliga mot nötter. Skillnaden mellan de som är äkta nötallergiker och korsallergiker är att korsallergiker får mycket mildare reaktioner. För korsallergiker handlar det oftast om en obehaglig klåda i munnen. En äkta nötallergiker däremot är allergisk mot protein som finns i stora mängder i varje nöt. Det är därför reaktionerna ofta blir så kraftiga för nötallergiker. Symtom kan förutom klåda i munnen bestå av svullnad på läppar och hals, svullnad i huden och särskilt runt ögonen, hastiga nässelutslag, andningsbesvär och astma.