Enkla och naturligare snacksalternativ med få ingredienser

Trots alla individuella smaker så har troligen de flesta en sak gemensamt när det gäller godsaker, det är helt enkelt svårt att hålla sig borta från favoritsnacksen. Oavsett om det ska vara surt, salt eller sött snacks så finns det oftast bättre alternativ som kan tillredas i hemmet, då man på så vis kan kontrollera ingredienserna och undvika onödiga tillsatser. Därför följer här några alternativ på snabba och något naturligare snacksalternativ som du kan slänga ihop även när tiden är knapp.

Om du har svårt att stå emot vardagsfrestelserna

Är man en gottegris så är man, och då kan det vara riktigt svårt att hålla sig ifrån snacks i veckorna trots att man gör ett ordentligt försök. Så vet du med dig att ett gott mellanmål eller ett snacks kommer att intas under veckan så planera in ingredienser eller förbered snacks som kan rädda dig från de allra värsta alternativen när suget hinner ikapp. Många snacks man gör hemma äts dock bäst i samband med tillredningen, så när nöden inte har någon lag kanske man får unna sig en god tablettask med tryck så är man säkrad även när man är på språng.

  • Rostade kikärtor. Dessa blir ett knaprigt och ett gott snacks som du själv kan variera kryddningen med. Kikärtor på burk ska först sköljas, förses med olja och in i ugnen. När de är färdiga kan du krydda med hela världens kryddor för att passa din smak. Kikärtorna kan ätas som snacks men blir även utmärkt topping på salladen för att få lite krispighet.
  • Smoothie. För dig som föredrar färska och fruktiga smaker, kan en smoothie passa utmärkt då du kan välja precis vilka smaker som passar dig. Därutöver kan du välja om mjölk, havremjölk, sojamjölk passar dig bäst samt undvika socker samtidigt som hälsosamma ingredienser såsom färsk ingefära kan tillsättas. Det enklaste är att använda mixer men står du utan en sådan och inte försöker utesluta fetare livsmedel, så kan du enkelt krossa hallon i grekisk eller turkisk yoghurt med en gaffel. Denna blir dock mer som en glass än en smoothie men går fortfarande i samma fruktiga, fräscha smak.

För chokladälskaren

Även om man ofta vill ha nyttiga och fräscha alternativ, så kan det vara svårt för chokladälskaren att helt avstå chokladen. Kanske kan man då välja mörkare, nyttigare choklad med mindre eller inget tillsatt socker och sedan göra sina egna snacks för att slippa alla ytterligare tillsatser som brukar förekomma.

  • Chokladdoppade nötter. Detta är lika enkelt som det är gott, du smälter den valda chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn och doppar nötterna. Låt svalna något och förvara sedan i kyl tills de stelnat.
  • Chokladdoppade bär eller fruktbitar. Gör likadant som ovan men välja färska hallon, blåbär, jordgubbar eller varför inte frukter i en härlig kombination med chokladen.

Det roliga med hemmagjorda snacks är att du själv väljer vad som ska tillsättas och därmed har full kontroll över både smaksättning och kan välja bort onödiga tillsatser.